Wpływ unikania alergii na orzeszki ziemne po wcześniejszym spożyciu orzeszków ziemnych

W randomizowanym badaniu wykazano, że wczesne wprowadzenie orzeszków ziemnych u niemowląt z wysokim ryzykiem alergii zapobiega alergii na orzeszki ziemne. W tym badaniu kontrolnym zbadaliśmy, czy wskaźnik występowania alergii na orzeszki ziemne pozostał niski po 12 miesiącach unikania orzeszków ziemnych wśród uczestników, którzy spożyli orzeszki ziemne podczas próby podstawowej (grupa spożywania orzeszków ziemnych), w porównaniu z tymi, którzy unikali orzeszków ziemnych (orzechowe -avoidance group). Metody
Pod koniec podstawowego okresu próbnego poinstruowaliśmy wszystkich uczestników, aby unikali orzeszków ziemnych przez 12 miesięcy. Pierwszorzędowym wynikiem był odsetek uczestników z alergią na orzeszki ziemne pod koniec 12-miesięcznego okresu, kiedy uczestnicy mieli 72 miesiące.
Wyniki
Do podstawowego badania zakwalifikowano 556 spośród 628 uprawnionych uczestników (88,5%); 550 uczestników (98,9%) miało kompletne dane pierwotnego wyniku. Wskaźnik przestrzegania zasad unikania w badaniu kontrolnym był wysoki (90,4% w grupie unikania orzechów ziemnych i 69,3% w grupie spożywającej orzeszki arachidowe). Uczulenie na orzeszki ziemne po 72 miesiącach było znacznie częstsze wśród uczestników grupy unikającej orzeszków ziemnych niż wśród osób z grupy spożycia orzeszków ziemnych (18,6% [52 z 280 uczestników] vs. 4,8% [13 z 270], P <0,001). W każdej grupie rozwinęły się trzy nowe przypadki alergii, ale po 12 miesiącach unikania nie odnotowano istotnego wzrostu częstości występowania alergii wśród uczestników grupy konsumpcyjnej (3,6% [10 z 274 uczestników] po 60 miesiącach i 4,8% [13 z 270] po 72 miesiącach, P = 0,25). Mniej osób uczestniczących w grupie spożywającej orzeszki arachidowe niż w grupie unikającej orzeszków ziemnych miało wysoki poziom IgE h2 (składnik białka arachidowego) i IgE specyficzne dla orzechów ziemnych; ponadto uczestnicy grupy spożywania orzeszków ziemnych nadal mieli wyższy poziom swoistej dla orzechów ziemnych IgG4 i wyższy stosunek IgE-4: IgE specyficzny dla orzechów ziemnych.
Wnioski
Wśród dzieci z wysokim ryzykiem alergii, u których orzeszki ziemne zostały wprowadzone w pierwszym roku życia i kontynuowane do 5 roku życia, 12-miesięczny okres unikania orzeszków ziemnych nie był związany ze wzrostem częstości występowania alergii na orzeszki ziemne. Skutki długoterminowe nie są znane. (Finansowane przez National Institute of Allergy and Infectious Diseases i inne; LEAP-On ClinicalTrials.gov number, NCT01366846.)
Wprowadzenie
Alergia na orzeszki ziemne jest powszechną i potencjalnie zagrażającą życiu alergią pokarmową, dla której wymagane są strategie zapobiegania i leczenia.1-5 Badanie Early Althied Peanut Allergy (LEAP) wykazało, że wśród niemowląt o wysokim ryzyku alergii, długotrwałe spożywanie orzeszków ziemnych, począwszy od pierwszych 11 miesięcy życia, uzyskano o 81% mniejszą liczbę alergii na orzeszki ziemne w wieku 60 miesięcy niż u dzieci, które unikały orzeszków ziemnych.6,7 W badaniu immunoterapii doustnej na białko jaja kurzego, chociaż dzieci osiągnęły brak reakcji na doustne prowokacje pokarmowe z jajami, większość miała powrót do alergii na jajka miesiąc po zaprzestaniu konsumpcji.8 Podobne wyniki zaobserwowano w przypadku immunoterapii doustnej z orzechami ziemnymi.9 Jednak w tych interwencjach mogą istnieć różne mechanizmy niż w interwencji zastosowanej w badaniu LEAP, a interwencja próbna LEAP może skutkować brakiem reakcji trwającej co najmniej rok – czasem braku reaktywności, który jest długotrwały r niż zaobserwowano w innych badaniach.
Poniżej przedstawiamy wyniki badania trwałości doustnej tolerancji w badaniu Peanut (LEAP-On), które było 12-miesięcznym rozszerzeniem badania LEAP
[przypisy: psycholog dziecięcy, Upadłość transgraniczna, gdynia psycholog ]

Powiązane tematy z artykułem: gdynia psycholog psycholog dziecięcy Upadłość transgraniczna