Wpływ unikania alergii na orzeszki ziemne po wcześniejszym spożyciu orzeszków ziemnych ad 6

Panel B pokazuje poziomy IgG4 specyficzne dla orzeszków ziemnych i stosunki IgG4: IgE. Stałe czarne linie przedstawiają średnią grupy w trakcie okresu badania. Cienkie czerwone linie reprezentują trajektorię wśród uczestników, którzy mieli alergię na orzeszki ziemne w 72 miesiącu życia. Kropki reprezentują poszczególnych uczestników (kolor niebieski oznacza, że uczestnik nie miał alergii na orzeszki ziemne, a czerwień wskazuje na alergię w wieku 72 miesięcy). Szare cieniowanie reprezentuje gęstość rozmieszczenia kropek dla uczestników, którzy spełnili kryteria per-protokołu dla zarówno pierwotnego badania, jak i badania kontrolnego. Gęstość rozkładu ułatwia porównywanie wizualne w czasie i między grupami, co nie jest łatwe do osiągnięcia dzięki wyświetlaniu pojedynczych kropek, z powodu dużej ilości nadmiernego wykreślania. Log10 stosunku swoistej dla orzecha luckiego IgG4: IgE obliczono po przekształceniu poziomów IgE specyficznych dla orzechów ziemnych z kilogramów na litr do nanogramów na mililitr za pomocą wzoru (IgG4 ÷ [IgE × 2,4]). Zgodnie z oczekiwaniami, uczestnicy z alergią na orzeszki ziemne po 72 miesiącach mieli wyższe poziomy IgE swoistej dla Ara h 2 i IgE swoistej dla orzechów ziemnych oraz większy rozmiar brzuaka na testach nakłucia skóry z ekstraktem orzeszków ziemnych niż uczestnicy, którzy nie mieli alergii na orzeszki ziemne (Figura 2A i Fig. 2A). S5A, S5B i S5D w dodatkowym dodatku). Średnie poziomy IgE swoistej dla Ara h2 znacząco spadły w grupie spożycia orzeszków arachidowych od 30 miesięcy do 60 miesięcy podczas pierwotnego badania (P <0,001) (Figura 2A i Fig. S5A w dodatkowym dodatku) i pozostały na niskim poziomie 72 miesiące w dalszym badaniu. Natomiast średnie poziomy swoistych dla Ara h2 IgE w grupie unikania orzecha ziemnego w badaniu pierwotnym były stabilne w czasie i były znacząco wyższe niż poziomy w grupie spożycia orzeszków ziemnych po 60 miesiącach i po 72 miesiącach (P <0,001). ) (Ryc. 2A i ryc. S5A w dodatkowym dodatku). Średnia wielkość bąbla w badaniu skórno-skórnym pozostała mniejsza w grupie spożycia orzeszków arachidowych niż w grupie unikania orzeszków ziemnych w miesiącu 72 (P <0,001) (rysunek 2A i rysunek S5B w dodatkowym dodatku).
Po rocznym okresie unikania orzeszków ziemnych poziomy IgG4 specyficzne dla orzechów ziemnych były nadal wyższe w grupie spożycia orzeszków arachidowych niż w grupie unikania orzeszków ziemnych (P <0,001) (rysunek 2B i rys. S5C w dodatkowym dodatku), pomimo spadku, który zaczął się zanim uczestnicy grupy spożywania orzeszków przestali jeść orzeszki ziemne. Stosunek ilości IgG4: IgE specyficznej dla orzechów ziemnych również był znacznie wyższy u uczestników grupy spożywania orzeszków arachidowych niż w grupie unikającej orzeszków ziemnych (rysunek 2B).
Zmiany immunologiczne u uczestników, u których zmieniono wynik alergii
Rycina 3. Rycina 3. Wyniki immunologiczne według zróżnicowanego lub stabilnego statusu alergicznego pomiędzy 60. a 72. rokiem życia. Uczestnicy zostali zakwalifikowani jako pozostali uczuleni , pozostali tolerancyjni , stali się uczuleni lub już nie są uczuleni . Poziom przeciwciał IgE swoistych dla Ara h2, poziom IgE swoisty dla orzechów ziemnych, rozmiar pęcherza na podstawie testów skórnych na poziom orzecha arachidowego, poziom IgG4 specyficzny dla orzechów ziemnych i wskaźniki IgG4: IgE w pięciu ocenach podczas badania podstawowego i badania kontrolnego
[podobne: dysfunkcja stawu skroniowo żuchwowego ćwiczenia, badanie foniatryczne, badania po ukąszeniu kleszcza ]

Powiązane tematy z artykułem: badania po ukąszeniu kleszcza badanie foniatryczne dysfunkcja stawu skroniowo żuchwowego ćwiczenia