Wpływ unikania alergii na orzeszki ziemne po wcześniejszym spożyciu orzeszków ziemnych ad 5

Panel A pokazuje częstość występowania alergii na orzeszki ziemne w wieku 60 miesięcy wśród tylko uczestników badania podstawowego, którzy wzięli udział w badaniu kontrolnym. Panel B pokazuje częstość występowania alergii na orzeszki ziemne w wieku 72 miesięcy wśród uczestników badania kontrolnego, którzy zostali włączeni do analizy zamiaru leczenia (tj. Wszyscy uczestnicy badania kontrolnego, którzy mieli alergię na orzeszki ziemne wynik, który można ocenić). Panel C pokazuje częstość występowania alergii na orzeszki ziemne w wieku 72 miesięcy wśród uczestników, którzy spełnili kryteria per-protokołu zarówno w badaniu pierwotnym, jak iw badaniu kontrolnym. Głównym kryterium per-protokołu w pierwotnym badaniu było odpowiednie przestrzeganie losowego przydziału do konsumpcji lub unikania orzeszków ziemnych; głównym kryterium per-protokołu w badaniu kontrolnym było odpowiednie przestrzeganie unikania białka arachidowego przez okres 12 miesięcy. W ciągu 72 miesięcy wśród 550 uczestników populacji, którzy mieli zamiar leczyć, 18,6% uczestników grupy unikania arachidów (52 z 280 uczestników) i 4,8% osób z grupy spożycia orzeszków ziemnych (13 z 270) miał alergię na orzeszki ziemne (P <0,001) (Figura 1). Odkrycia pozostały znaczące w analizach, w których zastosowano najgorszy możliwy przypadek lub wykluczonych uczestników, którzy nie zostali poddani doustnemu prowokacji (p <0,001) (ryc. S4 w dodatkowym dodatku). W grupie spożywania orzeszków ziemnych odsetek uczestników z alergią na orzeszki ziemne wyniósł 3,6% (10 z 274 uczestników) po 60 miesiącach i 4,8% (13 z 270) po 72 miesiącach (P = 0,25).
Łącznie 445 uczestników spełniło kryteria per-protokołu zarówno w badaniu podstawowym, jak iw badaniu kontrolnym. Po 72 miesiącach 19,2% uczestników grupy unikającej orzeszków ziemnych miało alergię na orzeszki ziemne, a 2,1% osób w grupie spożywającej orzeszki ziemne miało alergię na orzeszki ziemne (p <0,001) (rysunek 1).
Oceniliśmy również odsetek uczestników z alergią na orzeszki ziemne w zależności od stopnia spożycia orzeszków ziemnych podczas badania kontrolnego wśród uczestników, którzy spełnili kryteria per-protokołu w badaniu pierwotnym (Tabela Wśród uczestników, którzy nie zgłosili żadnego spożycia orzeszków w trakcie badania kontrolnego, odsetek osób z alergią wynosił 21,5% (48 z 223 uczestników) w grupie unikania orzechów arachidowych i 2,4% (3 z 127) w grupie spożycia orzeszków ziemnych ( P <0,001).
Bezpieczeństwo
Ogólnie rzecz biorąc, więcej uczestników grupy unikania arachidów niż w grupie spożywającej orzeszki ziemne zgłosiło zdarzenia niepożądane podczas badania kontrolnego (252 z 282 uczestników [89,4%] vs. 221 z 274 [80,7%]). Wyprysk, zakażenie dolnych dróg oddechowych, krótkowzroczność i zapalenie żołądka i jelit zgłaszano częściej wśród uczestników grupy unikania orzeszków ziemnych niż wśród osób z grupy spożycia orzeszków arachidowych (Tabela S4 w Dodatku uzupełniającym).
Oceny immunologiczne
Rysunek 2. Wyniki 2. Wyniki badań immunologicznych w grupach unikania orzechów i orzeszków ziemnych, od linii bazowej do 72 miesięcy wieku. Dane przedstawiono dla uczestników, którzy spełnili kryteria dla poszczególnych protokołów zarówno dla badania podstawowego, jak i badania kontrolnego. . Panel A pokazuje specyficzne dla Ara h2 i specyficzne dla orzechów ziemnych miana IgE i rozmiary bąbelków w testach nakłuwania skóry orzecha ziemnego. (Ara h2 jest składnikiem białka arachidowego). Poziom IgE swoistej dla Ara h2 oceniono u wszystkich dostępnych uczestników, u których poziom IgE swoisty dla orzechów ziemnych był większy lub równy 0,1 kU na litr przy każdej wizycie (około 60 % uczestników)
[patrz też: psychoterapia warszawa, naklejka na legitymację, łóżko piętrowe z biurkiem ]

Powiązane tematy z artykułem: łóżko piętrowe z biurkiem naklejka na legitymację psychoterapia warszawa